Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

"Περιβαλλοντικές μεταβολές κατά το Τεταρτογενές στην ηπειρωτική τάφρο του Κορινθιακού: το αρχείο παλαιοβλάστησης της αποστολής IODP 381"

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Κούλη

Παλυνολόγος με μεγάλη εμπειρία στη μελέτη γυρεόκοκκων, σπορίων και των ονομαζόμενων “άλλων” παλυνόμορφων. Η έρευνα της εστιάζει στη βλάστηση της Μεσογείου κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς και τις μεταβολές της λόγω κλιματικών αλλαγών. Είναι μέλος της παλυνολογικής ομάδας SCOPSCO/ICDP στη Λίμνη Οχρίδα και μέλος της επιστημονικής ομάδας του IODP 381.

 

Η Υπ. Διδάκτορας Αικατερίνη Καφετζίδου είναι απόφοιτη του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το ΔΠΜΣ Παλαιοντολογία-Γεωβιολογία του ΑΠΘ με ειδίκευση στη Μακροπαλαιοντολογία.  Στο πλαίσιο του QECCoRA θα μελετήσει την εξέλιξη της βλάστησης στην περιοχή σε διαδοχικούς κλιματικούς κύκλους με βάση τις συγκεντρώσεις των γυρεόκοκκων από τις αποθέσεις που ανακτήθηκαν από τον Κορινθιακό Κόλπο στο πλαίσιο της  ερευνητικής αποστολής IODP Exp. 381.

 

Η Υπ. Διδάκτορας Ευγενία Φατούρου είναι απόφοιτη του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το ΔΠΜΣ Παλαιοντολογία-Γεωβιολογία του ΑΠΘ με ειδίκευση στην Μικροπαλαιοντολογία-Βιοστρωματογραφία. Η έρευνά της, στο πλαίσιο του QECCoRA, επικεντρώνεται στη χρήση δινομαστιγωτών, πρασινοφυκών και «άλλων» παλυνόμορφων για την αποτύπωση και καταγραφή της εναλλαγής των περιβαλλόντων απόθεσης και της σχέσης τους με τους κλιματικούς κύκλους του Τεταρτογενούς.

Η Δρ. Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου (ΕΚΠΑ) έχει γεωλογικό και παλαιοντολογικό υπόβαθρο και εξειδικεύεται στη μελέτη και το δομικό χαρακτηρισμό παλαιοντολογικών (βιοϋλικών) και γεωλογικών δειγμάτων μέσω αναλυτικών μεθόδων και τεχνικών. Έχοντας σημαντική εμπειρία σε αναλυτικές τεχνικές είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση των εφαρμοζόμενων εργαστηριακών πρωτοκόλλων, καθώς και την ανάλυση και σύνθεση των δεδομένων.

 

Δρ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος (Πανεπιστήμιο Κολωνίας)

Εξειδικεύεται στην Παλαιοοικολογία και συγκεκριμένα στα μεγάλα παλυνολογικά αρχεία του Τεταρτογενούς στα Βαλκάνια. Είναι μέλος της παλυνολογικής ομάδας SCOPSCO/ICDP στη Λίμνη Οχρίδα και παλυνολόγος της επιστημονικής ομάδας του IODP 381.  

Dr Fabienne Marret-Davies (University of Liverpool)

Παλυνολόγος με εξειδίκευση στα δινομαστιγωτά, στους γυρεόκοκκους και τα σπόρια. Η έρευνα της επικεντρώνεται στα Τεταρτογενή αρχεία της Μεσογείου-της Μαύρης Θάλασσας-Κασπίας καθώς επίσης και στα τροπικά περιβάλλοντα και στον Νότιο Ωκεανό. Έχει αφιερώσει την έρευνα της στην κατανόηση της οικολογίας των δινομαστιγωτών και την χρήση τους στην ανασύσταση του παλαιοπεριβάλλοντος, χαρτογραφώντας την παγκόσμια προσφορά τους και χρησιμοποιώντας στατιστικές προσεγγίσεις (μεθόδους).